Platform voor aanstormend talent

Interview met David van der Linden

Wij nodigden een aantal (hoofd)redacteuren uit om wat meer te vertellen over hun tijdschrift en de redenen waarom zij kozen voor openjournals.nl. Eindredacteur David van der Linden vertelt hoe Early Modern Low Countries met succes de drempel verlaagde voor jonge onderzoekers om toch in open access te publiceren.

‘Early Modern Low Countries (EMLC) is een jong tijdschrift: we zijn opgericht in 2017 en zijn inmiddels toe aan de zesde jaargang. Ons tijdschrift richt zich op de geschiedenis van de Lage Landen in de vroegmoderne tijd, grofweg de periode ingeklemd tussen de Renaissance en de Franse Revolutie. EMLC bedient vooral een academisch publiek, en heeft een sterk interdisciplinair karakter: we publiceren zowel historische, kunsthistorische als letterkundige artikelen. We willen bovendien een platform bieden aan jonge onderzoekers, wat betekent dat aio’s en postdocs veelvuldig in ons tijdschrift publiceren.

Alba amicorum

‘De geschiedenis van de Nederlanden is enorm rijk onderzoeksveld, dat ook in het buitenland op grote belangstelling kan rekenen. We publiceren kortom artikelen over allerlei mogelijke thema’s, van slavernij en seksualiteit tot religieuze tolerantie en de geschiedenis van scheepsvlaggen en executies. Daarnaast maken we regelmatig themanummers over een specifiek onderwerp, zoals de opkomst van de krant en recentelijk nog over alba amicorum, een soort vroegmoderne vriendenboekjes.

‘Ik ben enorm trots dat EMLC zich reeds binnen enkele jaren heeft weten te vestigen als een leidend tijdschrift binnen vroegmoderne studies. Steeds meer auteurs weten de weg naar ons te vinden, zowel binnen als buiten de Lage Landen. Voor de toekomst hopen we ons internationale profiel verder uit te breiden en mooie artikelen te publiceren over de urgente thema’s van deze tijd, zoals gender en milieu – juist het verleden kan ons daar een spiegel voorhouden!

Kostbare zaak

‘Open science is een belangrijk thema in ons veld. Onderzoekers die een beurs krijgen van NWO zijn tegenwoordig verplicht om hun resultaten in open access te publiceren. EMLC was vanaf het eerste uur betrokken bij de pilot om openjournals te lanceren, niet alleen omdat de redactie groot belang hecht aan open access, maar ook omdat we geloven dat we als tijdschriften samen sterker staan. Open access is een kostbare zaak, dus juist door samenwerking kunnen kosten worden bespaard.

Geen kosten

‘Toen we EMLC oprichtten was het een heel bewuste keuze om de artikelen beschikbaar te maken in diamond open access. We wilden juist aanstormend talent een platform bieden om Engelstalige artikelen te publiceren voor een internationaal publiek. Maar juist jonge onderzoekers hebben vaak niet de financiële middelen om hun artikelen in diamond open access beschikbaar te maken – dat kost je al gauw zo’n 1.000 euro bij de gerenommeerde uitgevers. Door auteurs geen kosten in rekening te brengen wilden we de drempel verlagen om toch in open access te publiceren, en met succes.

‘Onderzoekers zijn zich ook steeds meer bewust dat hun teksten beter worden gelezen als ze direct toegankelijk zijn. Via openjournals kan ik eenvoudig het aantal site clicks en downloads bijhouden: daaruit blijkt dat onze artikelen vele honderden keren worden bekeken. Dat is absolute winst voor de auteurs én voor het veld.

Heel intuïtief

‘De gebruiksvriendelijke interface en de uitstekende ondersteuning zijn zonder twijfel de sterkste punten van openjournals: bij problemen is een mailtje vaak genoeg om de kwestie te verhelpen. Dat gaat vaak om heel kleine kwesties, zoals een verkeerd aangemaakte DOI. Eigenlijk kun je de meeste aanpassingen heel eenvoudig zelf doen in het systeem. Daarnaast is voor de eindredacteur het systeem heel intuïtief om ontvangen artikelen af te handelen en te publiceren. Het platform is uitermate gebruiksvriendelijk.’