Een geslaagde Openjournals Gebruikersdag 2023

Op donderdag 8 juni is de eerste Openjournals Gebruikersdag gehouden. Vertegenwoordigers van redacties en universiteitsuitgeverijen kwamen op bezoek in het Spinhuis in Amsterdam. De ochtend werd besteed aan uitleg van de OJS software, die de redacties gebruiken om hun tijdschrift te redigeren en publiceren op Openjournals. Het Openjournals team kon ingaan op veelgestelde vragen en daarnaast konden redacties leren van elkaars ervaringen.

Foto van redacteuren in gesprek tijdens de Opoenjournals Gebruikersdag 2023.

In de middag werd gediscussieerd over allerlei zaken die komen kijken bij het uitgeven van een tijdschrift, zoals het vergroten van de zichtbaarheid van een tijdschrift om nieuwe auteurs aan te trekken, het opmaken van artikelen, themanummers maken of financiering vinden ter ondersteuning van een tijdschrift. Ook werd gesproken over extra dienstverlening die Openjournals zou kunnen bieden en extra wensen die de tijdschriften hebben, bijvoorbeeld bij verrijkt publiceren en aanmelden bij indexeringsdiensten. Tenslotte werd ook gezocht naar manieren waarop tijdschriften kunnen samenwerken.

Het was een leuke en heel leerzame dag, ook vanwege de diversiteit van de tijdschriften, nieuwe en volwassen tijdschriften uit allerlei wetenschappelijke disciplines. Vanaf nu organiseren we elk jaar een Gebruikersdag en zullen we online bijeenkomsten organiseren rond een specifiek onderwerp.