HTML-format verrijkt BMGN-artikelen

OpenJournals heeft in samenwerking met het tijdschrift BMGN – Low Countries Historical Review een nieuw HTML-format ontwikkelt om artikelen te verrijken met extra informatie. Dankzij dit HTML-format biedt de BMGN-website een uitgebreide toelichting van de digitale onderzoeksmethoden, en een betere visualisatie van de resultaten in het artikel. Met het uitkomen van het BMGN-nummer Volume 139-1 verschijnt op BMGN.nl voor het eerst een artikel in dit nieuwe HTML-format.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om extra informatie te koppelen aan bepaalde woorden in de tekst en die woorden met een kleur te markeren. Wanneer je daar op klikt, verschijnt de extra informatie in een kader in de kantlijn. Dat tekstblok is dan ook weer te vergroten om het lezen te vergemakkelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om alle graphs van Plotly toe te passen en toe te voegen aan de artikelen. Plotly is een open-source module dat gebruikt om datavisualisaties te maken.

De komende tijd gaat het Openjournals-team het format en de werkwijze verder ontwikkelen. Daarna zouden ook andere tijdschriften gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid.

Bekijk hier het verrijkte artikel in de nieuwste BMGN-Low Countries Historical Review.